in

Andrej do 18. godine nije znao ni da čita ni da piše: Sada je PROFESOR na poznatom univerzitetu

Kao detetu dijagnostikovan mu je poremećaj iz spektra autizma i zaostajanje u razvoju. Ipak, sa 37 godina, Džejson je postao profesor na Univerzitetu u Kembridžu.

Džejson Ardej je rođen i odrastao u Londonu. Zbog smetnji u razvoju rečeno mu je da će ceo život provesti u domu. Ipak, čovek se nije predavao i pokazao je da se i u najtežoj situaciji može postići nešto veliko.

Dijagnostikovan mu je autizam i zaostajanje u razvoju

Džejsonu je u ranim godinama dijagnostikovan poremećaj iz spektra autizma i globalno zaostajanje u razvoju. Do 11. godine praktično ništa nije govorio. Nakon što je naučio ovu umetnost, narednih sedam godina nije mogao da čita i piše.

Pre osam godina, specijalisti su Ardaju rekli da treba da ostane u specijalnom domu. On se nije složio sa takvom odlukom i uložio je napore da pronađe bolju sudbinu. Na zidovima u majčinoj spavaćoj sobi ispisivao je svoje životne ciljeve. Napisao je da želi da „radi na Oksfordu ili Kembridžu”.

Nije umeo da čita ni piše, ali je želeo da bude profesor

Džejsonov veliki san se ostvario. Sa 37 godina imenovan je za profesora sociologije na Univerzitetu u Kembridžu.

U intervjuima, Ardej priznaje da je na početku svoje naučne karijere bio izgubljen i da je slepo donosio odluke. Po njegovom mišljenju, dobio je nezamislivu počast. Ovaj 37-godišnjak je uglavnom samouk.

Inspirisalo ga je da radi kao sociolog gledajući ljudsku patnju i dinamiku društava na televiziji. Voleo je da prati aktuelna dešavanja. Bio je duboko dirnut patnjom drugih.

BONUS VIDEO