in

Planetarno popularna dijeta autofagija je naučno dokazan proces

Planetarna popularnost dijeta koje se zasnivaju na “povremenom postu” ima naučno utemeljenje u otkrićima o autofagiji, smatra doktor Dejan Škorić, hematoonkolog sa Univerzitetske dečije klinike “Tiršova”.

Foto: Shutterstock

“Autofagija je naučno dokazani proces Japanca Jošinorija Osumija, koji je istraživao autofagiju, uživo sam slušao na svetskom kongresu dečije onkologije, koji je održan 2018. godine u Kjotou… Povremeno je primenjujem i uspeo sam da podignem psihofizičku kondiciju, koja mi je bila narušena posle teških sportskih povreda”, rekao je on za portal Demostat.

Preskočite doručak, jedete sve obroke u normalnim količinama u toku osam sati, što znači da ostalih 16 sati u toku dana, koji uključuje i period spavanja, postite, odnosno gladujete, uz minimalnu fizičku aktivnost – i akitviraćete proces autofagije.

Foto: Shutterstock

To podrazumeva obnovu ćelija tokom koje se organizam podmlađuje, čisti od toksina i štetnih materija a daje dobre rezultate i u prevenciji različitih bolesti, sprečava stvaranje malignih ćelija pa čak i različitih oblika karcinoma.

Ove dijete podrazumevaju periode potpunog gladovanja od najčešće 16 sati u toku dana bez hrane dok se ostatak dana sve namirnice konzumiraju u normalnoj količini. Neki ljudi primenjuju čak i 24-časovni post.

“Najkraći period gladovanja koji aktivira autofagiju u ćeliji je 12 časova, a optimalno je od 16 do 24 časa. Zbog toga je veoma važno da večera ne bude posle 20 h, a da doručak bude posle 8 h sledećeg dana. Ako želimo da pokrenemo snažnu autofagiju, period gladovanja treba da bude najmanje 16 časova (večera u 18 h, a doručak posle 10h sledećeg dana. Autofagiju mogu da primenjuju svi, osim osobe koje boluju od dijabetesa tip I (insulin zavisni dijabetes) i deca u razvoju, tj, do završetka puberteta”, kaže doktor Škorić.

Foto: Shutterstock

“Savetujem da se konsultuje nutricionista, pogotovo ako se odlučimo na radikalne promene u ishrani. Ketogenu dijetu ne savetujem, jez izaziva acidozu u organizmu, što pogoduje razvoju malignih bolesti”, naveo je on.

Nauka intenzivno proučava i efekte autofagije u lečenju određenih bolesti kao što su Parkinsonova, Hantingtonova bolest pa i demencija. Postoje brojne studije koje proučavaju da li autofagija može imati efekte na prevenciju i lečenje određenih tipova karcinoma.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0