in

Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemima?!

Parfem je jedna od onih lićnih stvari koja nas podseća na određeni trenutak iz prošlosti, dragu osobu, deo životnog perioda… Uvek ćemo bez problema reći koje mirise volimo – puderaste, cvetne, sveže, orijentalne, drvenaste.

Izbora i nota je uistinu mnogo i mnogi će znati navesti koje se note nalaze u njihovom omiljenom parfemu, barem približno, no znate li koja je tačna razlika između Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT), natpisa koje viđamo na svakoj bočici?

Kako piše Birdi, razlika između toaletne i parfemske vode jako je jasna i jednostavna.

Naime, ti se miris međusobno razlikuju po koncentraciji mirisa. Prema rečima strućnjaka Meri Valas, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 posto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 posto.

Dodaje kako ta koncentracija može varirati zavisno od brenda, ali bez obzira na tačnu brojku, koncentracija mirisa uvek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Traje li parfemska voda duže od toaletne?

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema menja upravo zbog količine koncentracije mirisa. S obzirom na to da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na dužinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži duže traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže ispariti. 

Miriše li toaletna i parfemska voda jednako?

Prema pisanju Birdija, one ne moraju mirisati jednako, bez obzira na to što je naznačeno na samom pakovanju.

Za dnevne prilike, odlazak na posao, smatra kako je ugodnije i prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervirane za veče i posebne prilike.

Također, u obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vrijeme prikladnija parfemska. 

Ako do sada niste, vreme je da pre kupanja obratite pažnju kada kupujete li toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obe i potom zaključite koji vam miris više odgovara.

Proslavila se u 52. godini kao modna kreatorka, a sada u OSMOJ DECENIJI izgleda kao BOGINJA