in

Uf, opet su vam izrasle DLAČICE na BRADI: Da li ste se ikada upitali smete li da ih ČUPATE?

Nauka još uvek podeljena, pretpostavka je da je uzrok pojave ovih dlaka genetski, ali i nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica.

Činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mesta ili izlazi iz madeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mestu usledilo poremećajem pigmenta.

Koji drugi faktori igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

U većinskom delu je sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Ove dlačice javljaju se sa godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena.

Takođe, ženama sa prekomernom težinom takođe vremenom mogu da primete ove “uljeze” na bradi, jer iznimno trenutne promene u težini mogu uticati na hormonsku ravnotežu. Ista se stvar događa ako izgubite previše kilograma. Lekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona takođe mogu podstaći rast dlaka na licu ili bradi.

Da li se savetuje čupanje dlačica?

Ništa se ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potrebno je paziti se. To može podstaći patološke promene na koži, posebno na osetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale, piše “Tuzlanski.ba”.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Brijanje

Umesto čupanja možete pažljivo obrijati dosadnu dlaku, ukoliko ona raste na mestu kom je opasno prići žiletom – savetuje se da je ošišate makazama za zanoktice. Ipak, i dalje treba biti na oprezu. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i madeža postoji opasnost od povrede kože kod brijanja.

Sledeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može videti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnežnija varijanta uklanjanja dlačica jer se koreni dlaka uništavaju svetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvek obećavajuća i ne sme se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Zato bi trebalo da sa svojim dermatologom razjasnite da li je laserska terapija opcija za vas.

Epilacija

Trebalo bi da izbegavate epilaciju ili depilaciju što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica vaša je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

Pomislili ste da nisu više u modi: OVE komade odeće nikako NE BACAJTE iz ormara, oni su BEZVREMENSKI