in

Stara šminka može da izazove strašne probleme: Ajlajner traje godinu dana, karmin može i dve, posle toga – u đubre!

 

Šminka nema tačan datum isteka roka trajanja poput nekih namirnica koje čuvamo u frižideru, pa se često dešava da je koristimo duže nego što bi trebalo. Kad na mleku piše da traje do septembra 2021, znamo kada da ga bacimo, ali kada na senkama piše dve godine od otvaranja, a ne sećamo se ni šta smo juče jeli, a kamoli kada smo umočili četkicu u paletu, e onda dolazi do problema. I koliko god bilo teško da se odvojimo od neke super maskare ili rumenila koje skuplja prašinu, zaista moramo da znamo kad je vreme za zbogom. Jer u suprotnom posledice mogu da budu katastrofalne.

Naime, proizvodi koji se čuvaju predugo izgube efikasnost, jednostavno, prestanu da rade! Pigmentacija, formula, dugotrajnost – sve se izgubi. Ali ni po jada što senka više nije tako plava ili što se bronzer skida iste sekunde kad ste ga stavili. Problem je što šminka može s vremenom da postane leglo bakterija koje se talože godinama, a onda dolaze u dodir s vašim očima, usnama, licem…

 

 

Većina kozmetičkih proizvoda za lice, telo i kosu traje od dve do tri godine ako se ne otvori. Ali ni to nije uvek tako. Takozvani „clean“ ili prirodni proizvodi traju i kraće, do godinu i po dana. Onda svaki proizvod ima i svoj PAO datum (Period After Opening) koji označava koliko dugo proizvođač garantuje da će proizvod pružati ono što obećava.

Proizvodi u prahu imaju duži vek trajanja od tečnih i kremastih formula, jarke senke traju kraće od neutralnih, a kiseonik će osušiti svaku maskaru, koliko god da je ona dobra. Ipak, nije loše znati koliko generalno može svaki šminkerski proizvod da traje, pa se time vodite i kad budete konačno rešili da prečistite vašu kolekciju. Nikita Vilson i Ejmi Malon su hemičari koji rade u kozmetičkoj industriji i koji su dali preciznije objašnjenje o tome koliko koji proizvod može da traje.

Shutterstock

 

 

Maskara – 12 meseci

Oba eksperta se slažu da maskara ne može da traje duže od godinu dana. Predlažu da se čuva na tamnom mestu i da je poklopac uvek čvrsto zatvoren. Ako se ne vodi računa o tome, maskara će postati neupotrebljiva posle šest do devet meseci.

 

Korektor – Od 12 do 18 meseci

Konsileri traju od 12 do 18 meseci. Ako se nanose prstima, dobro operite i osušite ruke pre nanošenja, da izbegnete prenos bakterija. Ako koristite sunđer, vodite računa da ih češće menjate.

Shutterstock

 

 

Karmin/Sjaj za usta – Od 12 do 24 meseca

U ovoj kategoriji zavisi sve od konkretnog proizvoda, ali eksperti veruju da mogu da traju od 12 do 24 meseca. Ipak, kako savetuju, ako osetite da je promenio miris, bacite karmin ili sjaj jer ulja u njima mogu da postanu opasna.

 

Četke za kosu – godinama

Svi se slažu da ako ih čistite i održavate mogu da traju godinama.

Shutterstock

 

 

Četke za šminku – godinama

Takođe mogu da vam traju godinama, ako ih pravilno održavate. Nakon pranja ih položite ravno da se dobro osuše i vodite računa da voda ne dospe u ferulu, deo gde se dlačice spajaju, jer će u suprotnom četke početi da se linjaju.

Kreme za sunčanje – do dve godine

Ako se čuvaju na suvom i hladnom mestu, ove kreme mogu da potraju, tačnije, možete ih držati do datuma isteka roka. Vodite računa da ih ne koristite posle jer hemikalije koje ove formule sadrže mogu postati opasne. Sigurniji su mineralni SPF-ovi koji sadrže cink-oksid i titanijum-dioksid.

Shutterstock

 

 

Kreme za lice / maske za lice – od 6 do 12 meseci

Ako su krema ili maska u teglici, bacite ih posle šest do devet meseci, a ako su na pumpicu, mogu da potraju do godinu dana. Ako koristite kremu posle ovog roka, ona može da izazove iritacije.

Ajlajner – 12 meseci

Svi ajlajneri mogu da traju najviše godinu dana, pod uslovom da se ne osuše pre toga. Posle roka rizikujete očnu infekciju.

Olovke za usta – Dok se ne potroši

Ovaj proizvod može da se koristi dok se ne potroši. Povremeno očistite vrh olovke alkoholom da uništite bakterije i nemojte deliti šminku s drugima.

 

 

Lakovi za nokte – 12 meseci

Lakovi mogu da potraju do godinu dana, ali već posle devet meseci ih proverite. Ako je boja izbledela ili se pigment taloži na dnu, bacite ih!

 

Fazoni i fore

Shutterstock

 

 

Kako da proizvod izdrži do kraja

Ne možete produžiti rok trajanja proizvoda, mada veliki broj šminkera koristi proizvode u prahu poput pudera, rumenila, senki i posle roka. Podrazumeva se da nisu promenili boju, miris, dejstvo… Što se tiče ostalih proizvoda, obavezno ih čuvajte na tamnim, suvim mestima, gde nema direktne sunčeve svetlosti. Mistove za lice možete čuvati u frižideru. Tako ćete im povećati trajnost i učiniti ih prijatnijim za korišćenje, jer će hladni mist osvežiti lice.

 

Pokvarena šminka mora u đubre!

 

Čim se promeni tekstura, vidite da se proizvod razdvaja, miris poprimi čudnu notu ili se boja dramatično promeni, bacite proizvod bez obzira na rok trajanja! Nekad proizvod postane štetan i u roku, te vodite računa o promenama u svojoj kozmetici. Ako nije pravilno čuvano ili je zagađeno prljavim rukama, pokvari se i onda može čuda na napravi. A ako ne želite da bacate proizvode u koje ste uložili novac, jedan od najboljih saveta je da s vremena na vreme pretresete kolekciju i proizvode poređate po roku trajanja, pa kremu ili karmin koji uskoro ističu stavite u upotrebu odmah, dok one s dužim rokom ostavite na čekanju. 

Šminka bez prajmera je zločin: Otkrivamo koja tri proizvoda čuda čine za zdrav i blistav ten!

Zaboravite na jednostavnost i BUDITE U TRENDU: Ove jeseni poznati frenč manikir ide u penziju