in

Pitali smo frizere koji je NAJBOLJI šampon za BRŽI RAST kose: Ovakav ODGOVOR nismo očekivali!

Pitali smo poznate beogradske frizere Iliju Grčića i Bojana Golića koje šampone oni koriste u svojim frizerskim salonima i koji su najbolji šamponi da njima kosu peremo kod kuće?

Njihov odgovor je bio jednoglasan: Šampon bez sulfata, silikona i parabena!

Ovde smo da demistifikujemo trend sulfatnih, silikonskih i parabenskih sastojaka. Istina je da šampon bez sulfata, silikona i parabena može promeniti igru u vašoj rutini nege kose, posebno ako imate kosu tretiranu bojom, jer sulfati i silikoni mogu oštetiti boju kose.

Hajde ukratko da se upoznamo sa ovim sastojcima!

  • Sulfati su sredstva koja uklanjaju prirodna ulja sa vaše kose. Sulfati isušuju vašu kožu i kosu jer utiču da se u potpunosti ukloni ulje sa vašeg temena i kože.
  • Parabeni su vrsta konzervansa u širokoj primeni u hrani, lekovima, kozmetici i farmaceutskim proizvodima. Dakle, njihova namena je da spreče i uspore mikrobiološku kontaminaciju proizvoda (razvijanje parazita i gljivica u kosi) i na taj način produže rok trajanja proizvoda. Parabeni mogu izazvati alergijske reakcije i čak mogu pogoršati dermatitis, posebno kod male dece.
  • Silikoni daju kosi veštački sjaj. Ono što je bitno da se naglasi jeste da su silikoni izrazito veštačka tvorevina, nešto poput gume ili plastike, a i sami znamo kako takvi materijali utiču na našu kožu ili kosu.

A upravo prekomerna upotreba kozmetike sa sulfatima, parabenima i silikonima može dovesti do gubitka sjaja i trajnog oštećenja dlake, gde se ona lomi i kida. Šampon sa silikonima, sulfatima i parabenima u početku deluje kao lek, ali će na duže staze on postave veliki neprijatelj vašoj kosi.

Važno je naglasiti da silikoni, sulfati i parabeni nemaju lekovito dejstvo, a sjaj i svilenkavost kose samo su vidljivi, kratkotrajni efekti koji će nestati čim prestanete da koristite proizvode koji sadrže silikone.

Evo nekoliko saveta koje morate imati na umu:

  • Pre svake kupovine dobro se raspitajte ili pročitajte sastav šampona koji kupujete.
  • Kupujte potpuno prirodne proizvode za negu kose bez parabena.
  • Kupujte šampone i balzame na prirodnoj bazi, koji u sebi na sadrže paraben.
  • Najčešća mesta gde se mogu pronaći parabeni su proizvodi za negu kose, poput tradicionalnih šampona, proizvoda za negu kože, poput hidratantnih krema, proizvoda za brijanje i sredstava za čišćenje kože.
  • Najčešći parabeni koji se koriste u proizvodima za negu tela su metilparaben, propilparaben i butilparaben, zato budite sigurni da proizvodi za vaše telo i kosu ne sadrže ove sastojke.
  • Koristite potpuno prirodnu kozmetiku bez parabena.

Procenjuje se da čak 85% sve kozmetike sadrži parabene. S toga, budite jako oprezni.

Birajte kozmetiku  na biljnoj bazi

Šta kad devojčice krenu da se šminkaju: Evo koja je šminka pogodna za tinejdžerke od 12 do 16 godina!