in

Kupka od zelenog čaja: Idealan način za opuštanje posle napornog dana

Zeleni čaj važi za lekovitu biljku već više od 5.000 godina zahvaljujući brojnim dragocenim sastojcima kao što su vitamini A, B1, B2, B3, C, E i K. U sprezi sa kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, fluorom i fitohemijskim komponentama, predstavlja pravi osnaživač zdravlja.

Biljne materije u zelenom čaju čuvaju ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala – neke studije čak ukazuju na efekte protiv starenja. Njegov kofein utiče osnažujuće, dok tanini smiruju želudac i creva i sužava pore.

Zeleni čaj može očistiti, umiriti i pojačati blistavost i iznutra i spolja. Kao osnova mnogih prirodnih kozmetičkih receptura on osigurava svež izgled, blistav ten i zdravu, sjajnu kosu.

Pored ispijanja čaja i kupka od zelenog čaja je sjajna za vašu kožu, evo i zašto:

Koža je naš najveći organ i njena najvažnija funkcija je da igra ulogu zaštitnika od raznih bolesti, ali i od štetnih materija iz okruženja, od UV zraka. Poznato nam je da sve što stavimo na našu kožu ona upija, ona reaguje sa tim supstancama. Verujemo da vas sada ne čudi zašto je zeleni čaj dobar izbor za kupku.

Da biste napravili kupku od zelenog čaja potrebno vam je 6 vrećica zelenog čaja, koje treba da stavite u kadu sa vrlo vrućom vodom na 10 do 20 minuta. Voda će dobiti zlatno smeđu ili tamno smeđu boju, a to znači da su antioksidanti i vitamini “prešli” iz čaja u vašu kupku.

Uklonite vrećice čaja i podesite temperaturu vode (dodajte hladnije vode ukoliko je potrebno). Možete dodati i pola šolje maslinovog ulja u kadu. Ono sadrži antioksidante, koji mogu omekašati vašu kožu i posebno je pogodno za one sa suvom kožom.

Opustite se u vašoj čajnoj kupki bar na 30 minuta.

Istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj može da pomogne u sprečavanju raka kože. Tanini u čaju ne samo da mogu zalečiti opekotine i zaustaviti krvarenje već i sprečiti infekciju. Prirodna antiseptička svojstva ovog čaja pomažu u ublažavanju otoka i svraba, ali i kod bržeg zalečenja posekotina, ugriza, hemoroida, osipa, bubuljica.

Na isti način možete napraviti kupku za stopala, naravno, samo sa manjim količinama čaja i vode.

BONUS VIDEO