in

Imate DLAČICE na BRADI koje vas remete?! Evo da li smete da ih IŠČUPATE, i kako da se izborite sa njima!

Nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi, može uzrokovati rast neugodnih dlačica.

Činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mesta ili izlazi iz madeža nije slučajnost, budući da je stvaranje dlake na tom mestu usledilo poremećajem pigmenta.

Koji drugi faktori igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice javljaju se sa godinama, posebno kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogena. Ženama sa prekomernom težinom takođe mogu narasti sitne dlačice na bradi, jer iznimno trenutne promene u težini mogu uticati na hormonsku ravnotežu. Ista se stvar događa ako izgubite previše kilograma. Lekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona takođe mogu podstaći rast dlaka na licu ili bradi, piše Prva.

Da li se savetuje čupanje dlačica?

Uglavnom, ništa se ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potrebno je paziti se. To može podstaći patološke promene na koži, posebno na osetljivim područjima poput madeža i pigmentnih mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, nego može doći do upale, piše tuzlanski.ba.

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Obrijati se

Umesto čupanja možete pažljivo obrijati dosadnu dlaku ili je ošišati makazama za nokte. Ali, čak i ovde treba biti oprezan. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i madeža postoji opasnost od povrede kože kod brijanja. Sledeći nedostatak: crna dlaka i dalje se može videti uprkos brijanju, a i brzo opet naraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnežnija varijanta uklanjanja dlačica jer se koreni dlaka uništavaju svetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvek obećavajuća i ne sme se koristiti na madežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo oštetiti okolno tkivo kože. Stoga bi trebalo da sa svojim dermatologom razjasnite da li je laserska terapija opcija za vas.

Epilacija

Trebalo bi da izbegavate epilaciju ili voštane trake što je više moguće! Ovom opsežnom metodom uklanjanja dlačica vaša je koža izložena nepotrebnoj iritaciji.

Da li ste čuli za PRANJE kose BRAŠNOM?! Niste, ali evo zašto ga brojne žene praktikuju!