in

Zbog par propusta u KUHINJI, hrana koju servirate puna je HEMIKALIJA: Još uvek nije kasno da ispravite ove GREŠKE

Greške se dešavaju, ali najlakše ih je ispraviti u kuhinji, zato zavrnite rukave i obratite pažnu na ove sitnice.

Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na veoma visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu prouzrokovati nastanak raka i uticati na promenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krompir, prži na visokoj temperaturi.

Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se prži određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Zagrevate pogrešna ulja

Kulinarski stručnjaci su utvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na veoma visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja.

Zbog ovoga nutricionistkinja Bridžit Benet ističe da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja “raspada” i da veliki broj važnih supstanci, poput omega 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u ovom procesu, piše “Ordinacija.hr”.

 

Brza i ukusna: Torta sa KEKSOM koja se ne peče - oduševiće vas