in

Svi se sećamo DEVOJČICE (7) kojoj su doktori NAOPAKO prišili nogu: Izborila se sa KANCEROM, a sada je BALERINA

 

Nakon što je britanskoj 7-godišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela devojčica je odabrala ples kao svoju aktivnost.

Ali amputacija iznad kolena žrtvovala bi koleno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. Dakle, u januaru 2018, kada su lekari uklonili Ameliji deo bedrene kosti zahvaćene tumorskim ćelijama, sačuvali su njen donji deo noge, ali su ga ponovo prišili za nogu zaokrenutu za 180 stepeni.

Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad. Iako Amelijini nožni prsti leve noge gledaju unatrag, njen gležanj će na ovaj način zameniti koleno koje je moralo takođe biti amputirano.

Kad se Amelija potpuno izleči, to će joj omogućiti učinkovito korišćenje proteze i na taj način, omogućiti da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima.

“Operacija, poznata kao ‘rotacioplastika’, može se koristiti za lečenje dečjih tumora kostiju kada se javljaju blizu kolena”, kaže Dana-Farber Boston iz Dječjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ovakve metode lečenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja dece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75% prema podacima kojima raspolaže St. Jude’s Children’s Hospital.

Pre operacije, Amelia je prošla pet nedelja hemoterapije, koja nije uspela smanjiti njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je poslednji put hemoterapije, a pred njom su još četiri nedelje lečenja.

Sada je devojčica zdrava, dobila je protezu koja je funkcionalna i igra balet. Mnogima je to neverovatno.

Ona je na putu za dobijanje protetične noge i rehabilitacije tako da bi do leta trebala biti sasvim spremna za igru, piše Amelijina majka Michelle Yardley-Eldred i dodaje: “Njen je duh neverovatan. Zaista neverovatan”, objavljuje popularmechanics.com.