in

Savršeno OSVEŽENJE za toplije dane: Ovakvu LIMUNADU niste probali, puna je VITAMINA i MINERALA, a deca će je obožavati

Limunada je napitak stvoren za uživanje u svakoj sezoni, a uz malo mašte, kombinovanjem sa nekim drugim voćem možete napraviti neverovatne varijacije limunade, koje će sve oduševiti.

O lekovitim svojstvima limuna, bogatog vitaminom C, vitaminima B kompleksa, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i vlaknima znate već sve. Limun predstavlja prevenciju od širokog spektra bolesti.

Evo nekoliko recepata za limunadu koje prosto morate da isprobate.

Klasična hladna limunada za 6 osoba

Sastojci: 10 limuna, 3 čaše vode, 2 kaše belog šećera, 4 čaša lomljenog leda

Shutterstock/limunada

 

Priprema: Iscedite sav limun i sipajte ga u bokal. Dodajte vodu i šećer, i mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Dodajte led, i možete servirati limunadu. Prema sopstvenom ukusu možete dodati još šećera, ili se odlučiti za neki zdraviji zaslađivač, poput stevije.

Ledeni čaj od limuna

Sastojci: skuvani slatki čaj po izboru, limun, led, listići nane

Priprema: U zavisnosti od broja osoba za koje pripremate ledeni čaj, kuvate čaj, a po svakoj šoljici dodajete po jedan isceđen limun. Kada se napiotak dodatno rashladi, možete ubaciti led i listiće nane.

Limunada sa višnjama

Sastojci: 1, 5 čaša vode, 3/4 čaše šećera, 6 isceđenih limuna, 6 čaša hladne vode, 1 čaša očišćenih višanja.

Shutterstock

 

Priprema: Prokuvajte 1,5 čašu vode, kada provri, smanjite temperaturu, dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi. Pomešajte dobijenu tečnost sa limunom,  i hladnom vodom i sve sipajte u bokal. Dodajte višnje i ostavite da se rashladi.

Limunada sa narandžom

Sastojci: 1 narandža, 1 limun, 20g limunske kiseline, 900g šećera, 12l vode

Priprema: Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa.

Topla ružičasta limunada

Ne dozvolite da vas boja zavara, ovaj napitak je pun vitamina i antioksidanata, a idealan je za hladne dane.

Sastojci: 1 čaša vode, 2 čaše šećera, sok od 11-12 limuna, 7 čaša hladne vode, 2 čaše leda i nepuna čaša borovnica.

Priprema: Prokuvajte vodu i šećer, a kada krene vrenje, u posudu dodajte limun. Pustite da tečnost iznova provri. Hladnu vodu i led sipajte u bokal, a potom dodajte i prokuvani sirup od limuna i borovnice. Mešajte smesu dok ne poprimi roze boju.

BONUS VIDEO