in

Nikada ne ODMRZAVAJTE meso na ovaj način, OPASNO šteti vašem zdravlju!

Stručnjaci savetuju da je najbolji način odmrzavanja mesa ostaviti ga u frižideru preko noći. Što je ovaj proces sporiji, to bolje. Loša ideja je, na primer, staviti zamrznuti komad u toplu vodu. S druge strane, takođe je jako loša ideja ostaviti meso na sobnoj temperaturi nekoliko sati.

USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država) ističe da meso treba držati na sigurnoj temperaturi tokom odmrzavanja. To znači da ne bi trebalo da bude više od 40 stepeni Farenhajta, što je oko 4 stepena Celzijusa. Kad je toplije, bakterije imaju idealne uslove za razmnožavanje, što dovodi u opasnost naše zdravlje.

Nikada ne odmrzavajte meso na pultu ili u toploj vodi. Čak i ako mu je centar i dalje smrznut, bakterije se mogu razmnožavati na odmrznutom delu toplijem od 4 stepena Celzijusa.

Ako morate brzo da odmrznete meso, u tu svrhu možete koristiti mikrotalasnu pećnicu. Zapamtite, međutim, da ih morate odmah skuvati ili ispržiti. Još jedan siguran, iako dugotrajan način odmrzavanja je potapanje mesa u hladnu vodu. Svakih pola sata treba ga zameniti svežim.

Pixbay

 

 

Vredi znati da u mnogim slučajevima ne morate odmrzavati meso pre kuvanja. Međutim, zapamtite da će vam pripremanje možda potrajati duže.

Koliko dugo se meso može zamrznuti?

Morate biti svesni da zamrzavanje ne sprečava kvarenje proizvoda. To samo produžava rok upotrebe i odlaže proces kvarenja. Takođe je vredno znati da nije svako meso isto. Slanina ili kobasica mogu se držati u zamrzivaču mnogo kraće nego, na primer, kotleti ili odresci.

Slanina se može najkraće zamrznuti, jer bude dobra samo mesec dana. 1-2 meseca smrznute kobasice, hrenovke, šunka iz konzerve mogu biti duže malo zamrznuti bez štete po zdravlje.

Iznutrice ili divljač možete držati u zamrzivaču do 4 meseca, goveđe kotlete pola godine, a jagnjetinu i teletinu 9 meseci. Goveđe pečenje, kao i celo pile i ćuretina mogu se najduže zamrzavati godinu dana.

Koliko dugo možete zamrznuti pojedinačne proizvode možete vidjeti na infografici na kraju članka.

Najveće greške u kuvanju mesa

Možete napraviti mnogo ozbiljnih grešaka u kasnijoj fazi pripreme jela. Neki ljudi nisu svesni da na ovaj način ugrožavaju svoje zdravlje.

Ispiranje mesa nije samo nepotrebno, već je i opasno . Na ovaj način želimo da se rešimo zagađivača i bakterija. Nažalost, voda će raširiti bakterije po celoj kuhinji.

Takođe je greška koristiti istu ploču za meso i druge proizvode . U suprotnom, bakterije na sirovom mesu mogu da se prenesu na ostatak hrane koju sečemo. Vredi znati da čišćenje daske za sečenje nije tako lako, uzimajući u obzir da često ima manja oštećenja nožem. Bakterije mogu uspešno da prodru u ove praznine.

DŽEM od kajsija sa BELOM ČOKOLADOM: Recept i ukus kakav još niste probali

Ne volite AVOKADO? Ovo su četiri načina kako možete da ga konzumirate i da bude UKUSAN