in

Napravite savršen PIRE KROMPIR: Jedna greška je dovoljna da celo JELO propadne, OVO je proveren način

Pire krompir je jedan od omiljenih priloga kada je naša domaća trpeza u pitanju. Ipak koliko god puta da ga pravimo desi se greška i pire više nije toliko dobrog ukusa. 

Kako ne bi dolazili više u ovakve situacije, potrebno je ove korake ispratiti:

Pogrešan izbor krompira je najčešća greška

Za pripremu pire krompira uvek izaberite one s visokim procentom skroba, tzv. brašnaste krompire koji su savršeni za gnječenje. Krompiri ove sorte imaju prirodan ukus i kremastu, gustu konzistenciju.

Stavljate krompir u vruću vodu

Ovo je takođe jedna od glavnih grešaka. Prilikom pripreme, krompir prelijte hladnom vodom, dodajte so, a zatim ga stavite da se kuva. Potapanjem odmah u vruću vodu, krompir će spolja omekšati, dok će iznutra ostati “živ”.

Kuvate krompir u komadu

Krompire uvek secite na jednake komade, kako bi se brzo i ravnomerno skuvali. Time izbegavate da kao rezultat dobijte kombinaciju prekuvanih i sirovih krompira.

Nedovoljno skuvan ili prekuvan krompir

Budite strpljivi i sačekajte da se krompir skuva, nemojte ga procediti prerano. Od nedovoljno skuvanog i tvrdog krompira dobićete pire pun grudvica.

Takođe, problem može da bude i krompir koji je prekuvan. Takav krompir će upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti i bezukusan pire.

Koristite mleko pravo iz frižidera

Dodavanje hladnog mleka u vruć krompir nije dobra ideja. Pre sipanja uvek gledajte da mleko bude zagrejano, a maslac odstajao na sobnoj temperaturi, kako biste izbegli da dobijete mlaku kašu, što svakako nije cilj. 

BONUS VIDEO