in

DA LI ŠTETI NAŠEM ZDRAVLJU? Proverite čemu služi jastučić u pakovanom mesu

Za mnoge ljude ovo je nepotrebno smeće, koje ponekad slučajno završi s mesom u loncu ili tiganju. Ne znaju svi da ovaj jastučić nije dizajniran da nam oteža život ili poveća težinu proizvoda . Naći ćete ga u pakovanju mlevenog mesa i u komadima, bez obzira na vrstu ili marku. Može imati različite boje i teksture, ali bez njega je teško kupiti zapakovano meso. Šta je to i čemu služi? Objašnjavamo.

Odgovor je jednostavniji nego što možete zamisliti. Ovo nije magični trik, ali upotreba ovog jastučića u pakiranom mesu može olakšati život, pa čak i zaštititi naše zdravlje. Pa, ovaj predmet je dizajniran da apsorbuje tečnosti koje iscure iz mesa.

To je normalno i nije štetno samo po sebi, niti ukazuje na loš kvalitet proizvoda. Međutim, voda iz sirovog mesa sadrži opasne mikrobe. Kuvanjem je dovoljno da ih neutrališete, tako da ne morate da brinete o jelu. Problem je, međutim, curenje tečnosti koja se lako može proširiti kuhinjom i kontaminirati druge proizvode, poput već opranih sudova ili voća.

Zahvaljujući ovom neupadljivom ulošku, voda se upija i ne kaplje svuda. I meso ne leži u vlagi, što mu produžava rok trajanja.

Zapamtite, međutim, da sam uložak ne čini sve umesto nas. Prilikom rukovanja sirovim mesom morate se pridržavati nekoliko pravila . Pre svega, nije potrebno i ne treba ga ispirati pod slavinom. Ovo širi bakterije i zagađivače po kuhinji i ni na koji način ne povećava našu sigurnost.

Takođe je ozbiljna greška odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi . Treba ga držati na sigurnoj temperaturi i tokom odmrzavanja. To znači da ne bi trebalo da bude veće od oko 4 stepena C. Kad je toplije, bakterije imaju idealne uslove za razmnožavanje, što predstavlja pretnju po naše zdravlje. Nikada ne odmrzavajte meso na radnoj površini ili u toploj vodi. Čak i ako mu je centar i dalje smrznut, bakterije se mogu razmnožavati na odmrznutom delu toplijem od 4 stepena.

Treba zapamtiti i posebne ploče za rezanje sirovog mesa. Staklo je najbolje. Oni od plastike ili drveta nisu pogodni, jer se lako oštećuju, a nečistoće prodiru u pukotine i nemoguće ih je ukloniti.

Da li bacate lišće od KARFIOLA? Ne radite to više, pogledajte kako možete da ih ISKORISTITE