in

Koji su simptomi upale jajnika i na koji način se lečiti?

Upala jajnika, inače veoma čest problem kod žena, zimi je zbog spoljne hladnoće još i češći. Na akutnu upalu se može posumnjati kada se osete napetost i bolovi u donjem delu stomaka, obično u predelu jednog jajnika a može i oba, zatim pojačan sekret, otežano mokrenje.

Foto: Shutterstock

Nekada se zbog upale oseća i nelagodnost, čak i bol pri seksualnom odnosu a zapaljenje zna da bude praćeno i povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem.

Upala jajnika može da izazove prilično velike zdravstvene probleme kao što je vanmaterična trudnoća, čak i neplodnost. Zbog toga navedene simptome ne treba zanemarivati, već u slučaju njihovog pojavljivanja obavezno otići kod lekara, kako bi se upala, ako se potvrdi njeno postojanje, na vreme lečila.

Budući da je obično izazvana bakterijama, u lečenju upale se najviše upotrebljavaju antibiotici, zatim lekovi protiv bolova. Lečenje zahteva mirovanje, pojačanu ishranu i uredan način života kako bi se popravila otpornost organizma.

Foto: Shutterstock

Među prirodnim lekovima za upalu jajnika najbolje su se pokazali uvin čaj, zatim čaj od brusnice, koprive, maslačka i breze. Tokom lečenja je neophodno piti dosta tečnosti, tako da bi čaja trebalo piti po oko jedan litar. 

Budući da su upale veoma neprijatne i da mogu da dovedu i do ozbiljnih problema, vredi poraditi na prevenciji i znati koja to stanja i ponašanja predstavljaju najveće faktore rizika za pojavu upale.

Foto: Shutterstock

Pod većim rizikom od zapaljenja jajnika su žene koje puše, pod stresom su, izložene hladnoći naročito zbog neutopljavanja stomaka, ne vode dovoljno računa o zaštiti tokom seksualnih odnosa jer se i tako može zaraditi bakterijska infekcija.

Iskustvo je pokazalo da i korišćenje spirale kao kontraceptivnog sredstva povećava rizik od infekcije i zapaljenja jajnika. Kako bi se to predupredilo žene koje nose spiralu bi trebalo da idu na redovne ginekološke preglede, barem jednom godišnje.