in

“Radost je stigla u našu kuću”: Posle devet godina borbe za POTOMSTVO, tumora JAJNIKA i operacije, Vojvođanka Natalija je trudna

Ta silno željena radost nije se desila sama od sebe, kako mnogi parovi očekuju. Pokušavali su da postanu roditelji, ali skoro devet godina prinova nije stizala u njihov dom. Kada je krenula na ispitivanja, Natalija je saznala da ima i tumor na jajniku. 

– U braku smo od 2013. godine kada smo moj suprug Vladimir i ja odlučili da osnujemo porodicu. Tri godine smo išli od doktora do doktora bezuspešno, a onda smo po preporuci prijatelja kontaktirali dr Aleksandra Radulovića koji nam je pomagao da postanemo roditelji – priča Natalija.

Sve je počelo pregledima kod lekara, ali pomaka nije bilo.

– Prvo je suprug obavio sve neophodne analize koje su pokazale da je kod njega sve u redu. Meni je lekar prepisao terapiju lekovima, nekoliko meseci je pratio cikluse i ovulaciju. Posle brojnih pokušaja, prirodnim putem i inseminacijom, nažalost do trudnoće nije došlo – ispričala nam je Natalija. 

Krenula su brojna ispitivanja, najpre prohodnosti jajovoda i tako Natalije saznaje da ima policistične jajnike, a onda i tumor na jednom od jajnika koji je trebalo što pre otkloniti. 

– Rekla sam sebi da nema predaje i da moram da se borim. Suprug me je mnogo podržavao, bio je uz mene, hrabro i bodrio me. Doktor Radulović je uspešno uklonio tumor koji je srećom bio dobroćudan i spasao jajnik – ispričala je hrabra Natalija i dodaje da je nakon toga krenula u proces vantelesne oplodnje.

Posle sakupljenih papira i neuspešnog prvog puta, Natalija i Vladimir okušali su sreću još jednom.

-Septembra 2020. godine suprug i ja smo prikupili sve papire i preko RFZO krenuli u proces VTO. Prvi postupak nije bio uspešan, a onda u januaru ove godine novi pokušaj i sada smo u sedmom mesecu trudnoće – kaže presrećna Natalija Mareš iz Malog Iđoša.

Ova buduća majka poručuje parovima koji se bore za potomstvo i mladim ženama koje imaju tumor da nema predaje. 

Beba iz zamrznutog embriona

Doktor Aleksandar Radulović iz Novog Sada je od početka pratio Nataliju i laparaoskopski joj operisao tumora na jajniku.

– Uspeli smo da sačuvamo jajnike zajedno sa reproduktivnom rezervom te će pacijentkinja moći da  ostvari još trudnoća u budućnosti. Zatim je usledila prva vantelesna oplodnja. Od 17 jajnih ćelija koje smo uspeli da dobijemo, njih 14 se oplodilo. Vraćena su 3 embriona, ali ovaj proces nije uspeo. U januaru ove godine u prirodnom ciklusu sam uradio transfer zamrznutog embriona i Natalija je ostala u drugom stanju. Sada pratimo trudnoću i radujemo se dolasku bebu – kaže prim. dr sc.med  Aleksandar Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista steriliteta i fertiliteta. 

Problem jajnika

Loša funkcija jajnika je generalno najozbiljniji problem neplodnosti kod žena, po rečima doktora Radulovića. Kako kaže, tu spadaju policistični jajnici a naročito POI – primarna ovarijalna insuficijencija kada je bitno smanjena i oštećena rezerva jajnika, odnosno njena reproduktivna funkcija u produkciji jajnih ćelija i genetski ispravnih jajnih ćelija. 

– Razlozi su mnogobrojni od patologije koja može oštetiti jajnike kao razni tumori endometrioza, infekcije, imunološki faktori i često neznani faktor (verovatno genetski, način ishrane, života, stres, pušenje, uslovi radne okoline). A, što je najvažnije napomenuti godine života, jer se odlaganjem rađanja i planiranjem trudnoće u kasnijem životnom dobu povećava se šansa za genetska oštećenja jajnika koja rezultuju manjim brojem jajnih ćelija i embrionima sa hromozomskim promenama tipa delecija, aneuploidija, poliploidija i kao takvi embrioni se ne mogu razvijati nakon transfera što značajno smanjuje procenat ostvarenih trudnoća, naročito u životnoj dobi posle 40-te godine – navodi dr Aleksandar. 

On naglašava da i mlađe pacijentkinje mogu imati benigne tumore na jajnicima tipa funkcionalnih cista, endometriodnih cista, dermoidnih cista i ređe malignih tumoroznih formacija. 

– Pacijentkinja Natalija Mareš je imala cističnu tumoroznu formaciju na jednom jajniku, a na drugom policistične jajnike. Cistična formacija se odstranila laparoskopski i uradio sam kompletnu rekonstrukciju preostalog tkiva jajnika sa strane tumora i driling suprotnog policističnog jajnika. Jajnici su sačuvani zajedno sa reproduktivnom rezervom i moći će ostvariti dalje još trudnoća – rekao nam je doktor. 

Začepljeni jajovodi sve češći uzrok neplodnosti u našoj zemlji, javlja se kod 40 odsto žena, te pored policistični jajnika i jedan od glavnih problema za ulazak parova u procese vantelesne oplodnje. I to sve mlađih, nažalost. 

Ukoliko imate priču koju želite da podelite sa nama pišite nam na redakcija@najzena.rs

Bivše dete moje, ne duguješ mi ništa. Tamo su ti vrata, DOSTA sam bila BANKOMAT: Ovo su brutalne reči jedne majke, da li se slažete sa njom?!