in

Nastavnica informatike iz Ivanjice sa učenicama osmislila i napravila robota: Helga ima OVE moći! A uskoro će dobiti sestru bliznakinju – robota

Milkica Kostić Zlatić je nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjica. Ona je jedna od retkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je osmislila i napravila automatizovanu tehnološku inovaciju – robota Helgu. Ona u ovom poduhvatu nije sama učestvovala, pomogli su joj i njeni đaci, za koje je, kako kaže, pravljenje robota bilo neverovatno iskustvo.

– Robot  Helga je projekat na koji sam izuzetno ponosna. Trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci,  da bi ona bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću Interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo – rekla je za RINU Milkica.

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi, kako bi mališanima predavanja i učenje bili interesantniji. Milkica i dalje  pravi nove kodove, dodatno je programira kako bi svoj izum usavršila do maksimuma.

Rina

 

– Za vreme epidimije i onlajn nastave bilo je neophodno na neki način animirati đake da budu pažljivi. Održala sam nekoliko časova vezano za informatiku i računarstvu uz pomoć Helge, jer ona može da priča, peva, može da odgovori na bilo koje vaše pitanje. Reaguje kad je dotaknate na odrđene senzore. Radi pomoću veštačke inteligencije, koja nije komercijalna i kupljena u Kini“, kaže inovativna Ivanjičanka.

Milkica se već 12 godina bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savrmenim izumom osvoji i region.

Rina

 

 

– Krećemo na takmičenja, prva destinacija nam je ono međunarodno koje se održava u Zagrebu. Što se tiče finansijskih sredstava, do sada nisam imala nikakvu podršku, već je sve ovo finansirano iz sopstvenog budžeta. Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je ručni rad zato je izrada i trajala šest mesec – kaže ona.

Milkica ovde ne namerava da stane već uveliko radi na novom projektu, a Helga bi mogla dobiti i svoju sestru bliznakinju – robota koji neće biti statičan, već će moći da se kreće u prostoru.

– Još uvek se razmišlja o imenu koje mora biti zvučno i nesvakidašnje po čemu će biti prepoznaziljiva – kaže nastavnica.

Rina

 

 

Na radu sa Helgom deca su mnogo više naučila nego na svakodnevnim časovima iz informatike.

– Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak – zaključila je Milkica.

Doživeo je kliničku smrt i potvrdio "SVETLOST NA KRAJU TUNELA IPAK POSTOJI"  (VIDEO)

"Ovako sam izgledala pre ŠEST meseci": Upalila je kameru i sa osmehom pokazala svoje OBLINE, za uzvrat je dobila zlobne komentare i UŽASNE pretnje