in

Ermin se tuširao TRI PUTA dnevno i evo šta se desilo sa njegovom KOŽOM: Danas trećinu plate troši na kreme i lekove

 

Najveći organ našeg tela zahteva postupnu negu – od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suve kože.

Redovno tuširanje je jedno od osnovnih pravila nege kože, ali i ono treba da se obavlja oprezno. Ermin Biberović (22) je preteranim tuširanjem do te mere iziritirao kožu, da danas ne može da funkcioniše bez krema i medicinskih suplemenata.

– Kada je moja koža postala preterano iziritirana, obišao sam na desetine lekara i dermatologa i svi su mi davali različite dijagnoze. Koristio sam kreme i pomagala za ekceme, alertgiju, seboreični dermatitis, rozeceu, ali sam i dalje osećao svrab i peckanje po koži. 

Njegova osetljiva koža je često nepredvidljivo reagovala na kreme koje su mu doktori prepisivali, tako da je Ermin u jednom momentu mislio da će ta borba da traje večno. Sve dok nije posetio dermatologa koji mu je dao preciznu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

– Moj problem sa kožom je postao i problem emocionalne prirode, zato što je iritacija uticala na svaki segment moga života. Danima sam izbegavao da izlazim, imao osećaj da svi gledaju u moje crvenilo, ljudi su me često pitali “šta ti je to po licu”. Kada sam već počeo da padam u depresiju, pronašao sam lekara koji je otkrio uzrok moje nepravilnosti na koži. Rekao sam mu da se tuširam tri, četiri puta dnevno i da se posle svakog tuširanja javlja sve jače crvenilo. Tada mi je lekar rekao da postoji mogućnost da sam zbog preteranog tuširanja odstranio sa površine kože sve dobre bakterije i magnezijum koji šiti kožu od iritacije.

Ponekad je koža jednostavno vrlo suva i tuširanje, posebno vrućom vodom može još više da je isuši, jer se prirodna ulja uklanjaju. Takođe, uzrok može da bude i osetljivost na sapun, koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temljeno isprali.

– Moja dijagnoza je akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira nervne završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja – rekao je Ermin.

Privatna arhiva/Ermin Biberović

 

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možemo pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promenama navika:

  • Nakon tuširanja nežno tapkajte kožu peškirom, nemojte trljati kožu.
  • Promenite sapun.
  • Promenite svoju rutinu. Ako imate naviku dugo da se zadržavate pod vrućim tušem, pokušajte s kraćim tuširanjem mlakom vodom.
  • Neki preporučuju melem sa rashlađujućim efektom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom).
  • Unosite više tečnosti. Hidratacija takođe ima značajan uticaj na zdravlje i izgled kože.
  • Redovno koristite hidratantnu kremu.

– Moj dermatolog mi je objasnio zašto uvek savetuje pacijentima da slede pravilo tri minuta: Uvek preporučuje hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vreme za to je čim izađete iz tuš kabine.

U tri minuta imate prostora da pomognete koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme.

– Ja danas nemam nikakav problem sa kožom. Iritacija se smanjila, skoro nestala. Tuširam se jednom dnevno, losionima koji obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Koristim kreme koje takođe sadrže vodu, a mogu da sadrže i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, deluju kao barijera između vaše kože i okoline, omogućujući telu da koristi sopstvene metode hidratacije.

Kako vi negujete svoju kožu?