in

(FOTO) VOJSKA I CRKVA SU DVA STUBA SRPSKE DRŽAVE I SRPSKE DRŽAVNOSTI! Gardi Vojske Srbije uručen Orden Svetog Simeona Mirotočivog

Gardi Vojske Srbije patrijarh je dodelio Orden Svetog Simeona Mirotočivog kao izraz zahvalnosti za ogrorman trud uložen u uređenje i opremanje vojnog paraklisa u toj jedinici, ali i zbog stvaranja uslova za promovisanje i unapređenje moralnih i duhovnih vrednosti koje počivaju na pravoslavnoj tradiciji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istim ordenom odlikovan je i komandant Garde, general-major Milomir Todorović.

www.mod.gov.rs

Gramatom patrijarha pohvaljeni su pripadnici Garde – potpukovnici Vladimir Vukajlović i Nenad Mitrović, kapetan Vladimir Milovanović i zastavnici Goran Kalajdžija i Predrag Vasić.

Za izuzetan ispoljen trud na razvoju i unapređenju verske službe u Vojsci Srbije i za primerno i odgovorno vršenje dužnosti vojnog sveštenika, sa blagoslovom patrijarha Irineja, činom protojereja odlikovani su potpukovnik Slađan Vlajić, glavni sveštenik Vojske Srbije na službi u Generalštabu Vojske Srbije i major Stevan Stevanović, vojni sveštenik na službi u Gardi.

Svečanom uručenju priznanja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju su, na praznik Miholjdan, u paraklisu Svetog velikomučenika Georgija služili episkop niški i vojni Arsenije i episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Irineja.

www.mod.gov.rs

General Todorović istakao je da u ovoj godini Garda slavi veliki jubilej – 190 godina postojanja i izrazio zahvalnost što je Srpska pravoslavna crkva odlučila da dodeli priznanja toj jedinici.

“Povodom jubileja i izgradnje velelepnog bogoslužbenog prostora, Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Gardu, mene i pet pripadnika ove jedinice. Srpska pravoslavna crkva i Vojska Srbije uživaju najveće poverenje građana naše zemlje i na ovaj način mi pokazujemo vezu između te dve institucije koje čine stub naše države i održavaju naš identitet”, rekao je general Todorović.

Episkop niški i vojni Arsenije naglasio je saradnju Crkve i Vojske te rekao da je reč o dve institucije koje uživaju najveće poverenje u srpskom narodu.

“I Vojska i Crkva su uvek bile uz svoj narod. Crkva, kao institucija, u njenim zemaljskim okvirima kao bogočovečanska instutucija, postoji već 800 godina na ovim prostorima i uvek je bila stub i oslonac našeg naroda”, kazao je episkop.

www.mod.gov.rs

Dodao je da je u teškim vremenima i svim ratovima Crkva uvek bila uz svoj narod, kao i Vojska.

“Zbog toga su Vojska i Crkva dva stuba srpske države i srpske državnosti i ulivaju narodu najviše poverenje, te je i naša saradnja od izuzetne važnosti”, poručio je episkop niški Arsenije.

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba, brigadni general Savo Iriškić, komandant Centralne logističke baze, brigadni general Petar Latković, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane, pukovnik Duško Šljivančanin i načelnik Odeljenja za veru, pukovnik Saša Milutinović.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0