in

(FOTO) DŽINOVSKI FIKUS NAVRŠIO POLA VEKA! Pet puta nadživeo svoju vrstu, NAJVEĆA JE ATRAKCIJA ČAČANSKOG DOMA KULTURE!

U holu čačanskog Doma kulture najveći fikus na Balkanu dočekuje svoju 50. zimu! Ova džinovska biljka, čija je krošnja dugačka 35, a široka više od šest metara, pod zaštitom je države već 16 godina kao značajno prirodno dobro treće kategorije, ali još nije upisana u Ginisovu knjigu rekorda, iako bi i po dugovečnosti mogla tamo da se nađe.

Fikusi u zatvorenim prostorima žive najduže deset godina, a ovaj čačanski pravi je rekorder.
Davne 1971. godine zasadio ga je radnik Gradskog zelenila Dragiša Zornić prilikom ozelenjavanja prostora tada novosagrađene zgrade Doma kulture. Iz Splita je doneto pet sadnica visine oko metar i po, koje su zasađene u prizemlju pored jugoistočnog staklenog izloga.

Od pet sadnica opstale su dve koje su izrasle u pravu atrakciju, bukvalno na tri sprata, a čiju krošnju drži skrivena metalna konstrukcija. Raznobojni ukrasi koje ovih dana fikus ima potiču sa jedne od umetničkih postavki ovogodišnjeg Memorijala “Nadežda Petrović”.

informer.rs

 

Predavanja o fikusu

– Iako mi to nije u opisu posla, s vremenom sam mnogo naučila o fikusu. Kada dođu posetioci, prolazeći kroz likovni salon do sale za tribine, obavezno se zaustave kod fikusa i imaju bezbroj pitanja. Tako da u Čačku on već decenijama predstavlja atrakciju.

Najčešće, pre izložbe slika ili promocije knjige, gostima na njihovu molbu, održim i kratko predavanje o fikusu – kaže Verica Kovačević, urednica kulturno-obrazovnog programa Doma kulture. Osim nje, informacije o fikusu brojni turisti dobijaju i od zaposlenih u Turističkoj organizaciji čiji se info-pult nalazi u istoj zgradi, tik do lokala iz kojeg fikus raste.

Raste iz temelja

Neki penzionisani radnici Gradskog zelenila otkrili su novinarima tajnu opstanka čačanskog fikusa. Prilikom sadnje, sadnice su postavljene u betonsku žardinjeru bez dna, uz sam temelj zgrade. Pretpostavlja se da je koren fikusa duboko pod temeljima Doma kulture i da dobija optimalnu vlagu za svoj rast.

informer.rs

 

Dele pelcere jednom godišnje

U Čačku danas gotovo da nema ljubitelja sobnog cveća koji u svojoj kolekciji ne drži i potomke fikusa iz Doma kulture.

– Samoinicijativno uzimanje zelenih izdanaka sa ove biljke strogo je zabranjeno. Jednom godišnje prilikom orezivanja, svim zainteresovanima delimo pelcere. Građanima tada objasnimo kako biljku da ožile i kakvi su uslovi potrebni da bi biljka u našim klimatskim uslovima opstala.

Ovaj fikus redovno održavamo, a tokom leta vodu dovozimo u cisternama da napojimo gorostasa – kaže Dejan Ćosić, pejzažni arhitekta “Gradskog zelenila”.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0