in

Zdravlje DETETA je u pitanju: Svaka trudnica STARIJA od 35 godina treba da uradi ovaj test

Iako je to ranije bila retkost, danas je postalo gotovo normalno. Međutim, upravo zbog godina, ovakva trudnoća zahteva intenzivniji nadzor. Pored toga, sa sobom nosi i veći rizik.

Same godine nisu limit za rađanje, ali problem mogu biti neka stanja i bolesti čija se učestalost i težina povećavaju s godinama starosti.

Sva hronična oboljenja (srce i krvni sudovi, pluća, lokomotorni aparat…) mogu da predstavljaju razlog za pojačan lekarski nadzor, zbog potencijalnog pogoršanja opšteg stanja trudnice.

U nekim ozbiljnijim slučajevima mogu da predstavljaju čak i prepreku za medicinsku saglasnost za trudnoću i porođaj.

Zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, nakon 35. godine života, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom. Reč je o uzimanju uzorka plodove vode (uzima se između 16-18 nedelje gestacije) iz koga se određuje kariotip (genetska mapa) ploda (određuje se iz ćelija površnih slojeva kože ploda, koje se nalaze u plodovoj vodi).

Ovakva dijagnostička procedura omogućava u nepovoljnim slučajevima pravovremeno uočavanje eventualnih nenormalnosti, pa takve trudnoće mogu da se prekinu na vreme.

BONUS VIDEO