in

Verovali ili ne, ovo je PRAVO vreme da zavrnete rukave i ZASADITE ovo cveće

Naravno da je reč o ružama, koje čak i ako ne zalivate redovno, one će se održati. Pravi primer su za to ruže koje rastu po parkovima i o kojima se niko ne brine – ali svejedno cvetaju godinama. To nipošto ne znači da ne treba da se, kada ih jednom zasadite, brinete o njima.

Polako nam se bliži jesen i prirodna polako počinje da poprima neke tmurnije boje, vaš vrt više nije onako šaren i preplavljen mirisnim laticama kao prethodnih meseci. Zato je možda i vreme da ga “renovirate” nekom novom cvetnom vrstom. Za to su savršene ruže, koje će vrlo skoro početi da cvatu i koje će ulepšati vaš vrt.

Ako sada nemate vremena ili čekate da letnje cvetnice “odrade” svoje, ruže možete zasaditi još i u oktobru i novembru ili tačnije sve dok tlo ne počne da mrzne. Ako imate više prostora, isplanirajte gde ćete ih smestiti i koje vrste ćete kombinovati.

Ako želite gredicu od ruža, zasadite u grupi tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu biti različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka sve budu u istoj boji. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinujete s drugim vrstama bilja, na primer ukrasnim žbunovima.

I imajte u vidu da ruže brzo napreduju, i da se u zavisnosti od vrste, mogu jako proširiti ili otići u visinu. Zato im ostavite dovoljno mesta da mogu nesmetano da rastu – preporučuje se oko 40 do 50 centimetra razmaka. Ruže najviše vole sunčane pozicije uz propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da ceo koren bude u rupi koju ste iskopali. Još jedna stvar na koji morate da pazite pri uzgoju ruža je redovno orezivanje, piše “Večernji.hr”.

Ne morate da trošite novac na SKUPOCENA hemijska sredstva za čišćenje prozora, napravite sami TRI RECEPTA