in

Verovali ili ne, OVE namirnice NIKAKO ne bi trebalo da “čuvate” u zamrzivaču

Međutim, postoje neke namirnice koje prosto nije preporučljivo čuvati u zamrzivaču.

Mleko

Ako držite mleko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdeliće se na stvrdnute komadiće mleka i na tekući deo. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mleko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.

Dakle, mleko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete da ga koristite za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok udeo vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Sveži krompir ne bi trebalo sa stavljate u zamrzivač niti da ga takvog koristite za kuvanje.

Mešutim, pečen krompir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao sveži krumpir.

Jaja

Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje ljuske i pojačati osetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nikako ne bi trebalo da držite u zamrzivaču.

Meki sir

Čuvanje mekog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mleko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primetićete vodenaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, pavlake i ricotte.

Voće i povrće

Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udeo vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica itd) ne bi trebalo držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali, piše “Reader’s digest”.

Kada ih odledite i budete hteli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.

FUJ, FUJ, FUJ: Tik Tokerka pokazala kako koristi wc šolju i zgadila ČETIRI MILIONA LJUDI - lekar se oglasio