in

Tatjana iz Paraćina REKONSTRUIŠE staru odeću: Prvi put je otkrila TAJNE koje koristi da POHABANE i OTPISANE stvari izgledaju kao NOVE

U Zavičajnom muzeju u Paraćinu nalazi se laboratorija u kojoj se vrši restauracija, rekonstrukcija i konzervacija određenih materijala. 

Tatjana Tubica nam je ispričala, ali i predočila kako izgleda kada se uspori starenje nekog predmeta, kako od materijala koji je davno “otpisan” ili odbačen možemo dobiti “komad” koji izgleda kao nov, zategnut, sređen, sjajan.

Printscreen/Youtube

 

Tatjana Tubica, master tehnološkog inženjerstva, kasnijim usavrsavanjima je stekla zvanje konzervatora. Radi kao konzervator na očuvanju predmeta iz kulturne baštine. Specijalizovala se za konzervaciju tekstila, mada često radi i sa drugim materijalima poput metala i drveta, jer su mnogi delovi na odevnim predmetima urađeni od njih. Na primer, kopče, dugmad, srmovez…

Konzervacija je usporavanje procesa starenja i saniranje postojećih oštećenja na predmetu konzervacije.

Restauracija je proces obnavljanja izvornog predmeta.

Konzervacija, restauracija i rekonstrukcija su preventiva koja predstavlja niz mera kojima Tatjana pokušava da zaustavi oštećivanja stare građe tako što se stara o njihovom očuvanju.

Konzervacijom i restauracijum otklanjamo procese dejstva biološkog, hemijskog i fizičkog faktora neke tkanine, predmeta ili muzejske građe.

Printscreen/Youtube

 

Zavičajni muzej u Paraćinu štiti određenu vrstu kulturnih dobara. Delatnost te kuće je da svu građu zaštiti od propadanja.