in

Stručnjak za VINO otkriva koje TRI najčešće greše pravimo kada držimo vinsku čašu: Postoji samo jedan PRAVILAN način za koji retko ko zna

Većina vina se, u stvari, najbolje poslužuje ispod 65 stepeni celzijusa, mnogo niže od sobne temperature, pa se zbog toga u neki vinu dodaje led. 

– Međutim mnogi od nas petljaju sa dragocenom temperaturom prilikom serviranja, a to je zato što nismo svesni greške koju pravimo – tvrdi stručnjak za vino Antoni Giglio, a ovo prlikom otkriva kako se pravilno drži vinska čaša, prenosi “Country living”.

Ako nikada niste razmišljali o obliku vinske čaše možda ćete se iznenaditi kada saznate koliko je njen dizajn bitan.

Kako ne treba držati čašu

Postoji nekoliko grešaka koje možete napraviti kada je u pitanju držanje vinske čaše.

Giglio kaže da su ovo tri najčešće greške koje ljudi prave i koje mogu dovesti do prevremeno mlakog vina:

Prvi je hvatanje dno balona celom rukom, a on ovu grešku naziva “Domaćica”. 

– Iako je ovo popularan pokret iz serije “Očajne domaćice”, znajte da je ovo jedna velika greška.

Takođe želite da izbegnete držanje čaše kao da je pivska krigla – je da držite balon celom šakom sa strane. Ovako ćete i te kako zagrejati vaše piće i time ćete mu upropastiti ukus.

Konačno, iako možda mislite da izgleda otmeno, držanje nožiće između srednjeg i četvrtog prsta nije najbolje rešenje. Na ovaj način nećete uspeti da sigurno držite čašu i lako možete, slučajno, prosuti svo vino iz nje, na sebe ili nekoga.

Kako treba držati čašu

 – Između stopice i balona nalazi se duga i tanka “nožica” zbog nekoliko razloga, a apsolutno najvažniji od njih je da držite vašu ruku, od 98,6 stepeni, što dalje od pravilno rashlađenog vina – kaže Giglio.

Čaše koje nemaju nožicu možete držati za stopicu, ali čašu sa nožicom treba držati za isti. Držite je što bliže stopici, koristeći palac, kažiprst i srednji prst.

Voda sve SPORIJE otiče iz sudopere? Vreme je da smućkate ovu TEČNOST posle koje će sve ići ko PODMAZANO