in

Šta pokazuje ZELENI krug oko ŽUMANCETA i da li je on opasan po naše zdravlje?

Povrće treba da bude zeleno, jaje ove boje je malo sumnjičavo. Ali polako. Ako miris i tekstura nisu sporni, tamni krug takođe ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lepo, ali možete ga jesti bez straha.

Pa, već znamo da zelenkasti obod oko žumanca nije pretnja, ali odakle dolazi i da li se može izbeći?

Tamni oreol oko žumanca je rezultat … predugog kuvanja jajeta. Kada ih pravimo mekane ili pržene, moramo gledati na sat. Kada teško kuvaju, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme. Na kraju krajeva, ne može se prekuvati jaje. Tačno… jesi li siguran?

Predugo kuvanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju, već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Vraćajući se na plavkasti obod, formira se kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površini žumanca.

Ako ne želite jaje sa sivim žumancem, ne kuvajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdom ljuskom koja se ljušti. Ponekad je guljenje tvrdo kuvanih jaja pravi izazov. Vreme je takođe važno kada se kuva tvrdo kuvano jaje. Previše dugo ili prekratko može pokvariti ceo ukus. Otkrivamo kako da skuvate savršeno tvrdo kuvano jaje. Pridržavajte se ovih pravila i svako će se pokazati kao savršeno.

Ne birajte najsvežija jaja. U takvim slučajevima postoji problem sa uklanjanjem ljuske. Opna u jajetu je veoma lepljiva, što otežava ljuštenje. Radije birajte one čiji se rok upotrebe polako bliži kraju.

Stavite jaja u šerpu, prelijte hladnom vodom i prokuvajte.

Kada voda počne da ključa, izvadite posudu iz rerne i poklopite.

Držite jaja u vrućoj vodi 9-12 minuta (u zavisnosti od njihove veličine).

Nakon što istekne predviđeno vreme, stavite jaja u posudu sa hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja.

Kada se jaja malo prohlade i ne budu vrela, možete ih oljuštiti. Lagano ih udarajte o sto da pukne ljuska, a zatim ih umočite u vodu i ogulite. Ovo će znatno olakšati zadatak.

Magičan trik za privlačenje novca: Ubacite list ove biljke u novčanik, i gledajte kako se TALOŽI NOVAC