in

Sada je konačno jasno! Evo zašto se gojimo kada prestanemo da pušimo!

Verovali ili ne, ali nauka je objasnia šta se krije iza ovog čudnog fenomena!

Nedavna studija o kojoj piše portal Eat This dokazala je da bi krivac za sve mogao da bude upravo naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi da nadomesti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

Istraživali smo da li prozrokuje akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori zaduženi za olakšavanje stresa – rekao je autor studije psiholog Mustafa al’Absi.

Pošto su istraživači izabrali da posmatraju grupu pušača i nepušača u starosnoj dobi između 18 i 75 godina, otkrili su nešto neobično.

Svima je rečeno da prestanu da puše na 24 sata. Takođe, neki su dobili 50 miligrama „naltreksona“, leka protiv zavisnosti od pušenja, a drugi su dobili placebo.

Istraživači kažu da su lek davali da bi normalizovali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

Učesnike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili pomenuti lek češće su posezali za nezdravim opcijama, piše Eat This.

Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom da bi smanjili negativne posledice i stres koji dolazi s nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja – kaže Al’Absi.

Nivo stresa može da utiče na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom.

Drugo istraživanje pokazalo je da nezdrava hrana može da prouzrokuje otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam.

LEPE, MIRISNE, A OTROVNE! Ove biljke svi imamo u kući, a ne bi trebalo!