in

Ovu BILJKU mnogi drže u kući a malo ko zna da je OTROVNA: Veoma je popularna tokom NOVOGODIŠNJIH praznika, treba biti OPREZAN sa njom!

Imela je poluparazitska biljka koja živi u krošnjama drveća. Primećeno je da dejstvo imele zavisi od domaćina.  

Biljka sa belim bobicama, za čije se novogodišnje i božićno značenje smatra da potiče iz nordijske mitologije koju danas slede mnogi narodi, pa i mi, ima pomalo zlu crtu, upozoravaju stručnjaci za biljke i lekari.

Sadrži toksičnu supstancu zvanu foratoksin, koja je posebno koncentrisana u listovima.

Ovo upozorenje ponavlja se i na kredibilnom sajtu LoveTheGarden, koji objašnjava kako su zapravo svi delovi biljke toksični – i bobice, i stabljika i listovi.

“Biljka imela uz foratoksin sadrži i viskotoksin, koji su otrovni proteini kada se progutaju. Pripazite, od preko 1500 vrsta imele u svetu, neke su toksičnije od drugih. Verovatno ćete imati ozbiljnije reakcije ako progutate koju belu bobicu, nego kad bi popili čaj napravljen od lišća, ali i u ovom slučaju nezgodni simptomi mogu da se kreću od blagih do veoma teških.“

Shutterstock

 

 

Mogući simptomi uključuju zamagljen vid, pospanost, groznicu, halucinacije, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju, ali i usporavanje otkucaja srca i druge probleme u kardiovaskularnom sistemu. 

Veb sajt za baštovanstvo izveštava da je takođe “poznato da izaziva pobačaj kod trudnica“, ali ne deli medicinske dokaze koji podržavaju tu tvrdnju.

-Opšti savet o izbegavanju rizika od trovanja imelom bio bi da biljku ne unosite u kuću, odnosno da je držite podalje od dece i životinja – dodaje LoveTheGarden.

BONUS VIDEO