in

Nedeljko otkriva kakvo nas vreme očekuje u OKTOBRU i NOVEMBRU: U ovom periodu će biti više padavina i nagla promena TEMPERATURE

Kako ističe Nedeljko Todorović, ovo je sasvim uobičajno za našu klimu. Dodaje da postoje i vrlo male varijacije iz decenije u deceniju, ali suštinskih promena i nema baš. 

– Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta – kaže Todorović na RTS-u.

To pre svega, kako on kaže, utiče na cirkulaciju okeana.

– Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta – rekao je Todorović.

Po njegovim rečima, Beograd je ovog leta bio na trećem ili četvrtom mestu po srednjoj temperaturi u poslednjij stotinak godina.

Najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen.

– U Beogradu je to malo ublaženo, jer je Beograd toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd. U oktobru je desetak, 12 stepeni, a u Zaječaru, amplituda može da bude i do 22-23 stepena – naveo je Todorović.

Mi trenutno imamo i proleće i jesen, a narednih dana čeka nas toplo vreme, ali već od srede sledi pad temperature.

– Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše, ali, sada počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva – naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

– Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu – zaključio je meteorolog Todorović.

Umesto na FITNES, bacite se na kućne poslove: Samo jedno USISAVANJE sagoreće vam KALORIJE, a tek ČIŠĆENJE PROZORA!