in

Ne možete bez šećera? Ovu su PET saveta kako brzo i efikasno da ostavite slatkiše!

Uticaj slatkiša na zdravlje je negativan – doprinose nakupljanju masnog tkiva, razvoju karijesa i dijabetesa. Na primer, masti u kolačima povećavaju nivo holesterola. Mnogi ljudi, međutim, osećaju neodoljivu potrebu da tokom dana pojedu nešto slatko – razlog može biti sve veći osećaj gladi, a ponekad i umor ili gubitak energije. Kako se osloboditi ove nezdrave navike? Savetujemo!

Kako brzo i efikasno prestati da jedete slatkiše?

Za početak, ne previše dobre vesti: brzo ostavljanje slatkiša moguće je samo za ljude sa izuzetno snažnom voljom. Još manje ljudi, nakon što su odložili slatkiše na neko vreme, mogu duže da se drže svoje odluke. Drugim rečima: slatkiši se mogu brzo ili efikasno ostaviti. Šećer je jedna od supstanci koje naše telo izazivaju zavisnost, a prekid bilo koje zavisnosti je težak, zahteva rad i sistemski pristup.

Pokušavajući da ograničimo potrošnju slatkiša, vredi razmisliti kada i iz kog razloga najčešće posežemo za njima? Da li jedemo slatkiše zato što osećamo da nam je energija na izmaku? Uzeli smo sladoled jer smo loše volje? Da li više volimo lepinju kupljenu u radnji na putu do posla nego sendvič napravljen kod kuće? Da li grickamo kolačiće dok gledamo omiljenu seriju? Sve ove navike štete našem zdravlju, pa bismo ih trebali ukloniti. Svesnost o tome kada se najčešće odlučujemo da jedemo „nešto slatko“ prvi je korak ka smanjenju šećera u ishrani. Poznavajući i razumevajući svoje navike, lakše se borite sa štetnim: jedite zdrav obrok umesto čokoladice i ne jedite stres, umor ili tugu sa slatkišima.

Kako prestati da jedete slatkiše – efikasni saveti

Obično postoji čokoladica, oblanda ili čak lepinja, ali izbor takvih grickalica nije uvek prava odluka – previše šećera u ishrani negativno utiče na zdravlje. Ova situacija se odnosi i na odrasle i na decu, koja gube apetit dok jedu slatkiše i njihova ishrana je lišena dragocenih hranljivih materija. Rezultat toga nije samo povećanje broja gojaznih ljudi, već i onih sa zubnim problemima, poremećenom hormonskom ravnotežom i mnogim drugim. Slatkiši su grupa proizvoda koje treba ograničiti u ishrani, a ljudi koji su na dijeti treba ih se u potpunosti odreći. Kako to učiniti efikasno?

1. Postepeno unosite izmene. Neprijatelj zdravih navika je pristup sve ili ništa. Čak i mala promena biće uspeh u borbi za zdravlje i bolju ishranu. Dakle, ako jedete slatkiše svaki dan, pokušajte da ih jedete svaki drugi dan na početku. Onda samo jednom nedeljno. Sledeći korak može biti ograničavanje slatkiša samo na posebne prilike. Postepenim odustajanjem od konzumiranja slatkiša, telo će se lakše naviknuti na niže doze šećera i izbeći napade slatke „gladi“.

2. Ne gomilajte slatkiše. Da li imate ormar, fioku ili policu sa čokoladicama, kolačićima, grickalicama skrivenim za „kišni dan“? Ih se otarasim. Nemajući pri ruci slatkiše, prirodno ćete im ograničiti pristup. Međutim, ako je potreba da jedete „slatko“ toliko velika da ste u mogućnosti da odete u prodavnicu posebno zbog toga kada osetite neodoljiv nagon, možda će vam trebati pomoć dijetetičara ili stručnjaka za zavisnost.

3. Koristite zdravije alternative. Prilikom uklanjanja šećera u obliku slatkiša, vredi razmisliti o zameni – zdravijoj užini koja neće samo utažiti vašu glad, već neće imati tako negativan uticaj na telo. Ostavljajući grickalice i kolačiće, možete posegnuti za sušenim voćem i orašastim plodovima, koji će vam obezbediti energiju (a istovremeno pomoći u snižavanju krvnog pritiska) i vredne sastojke – vitamine i minerale. Potrebu za „slatkim“ savršeno zadovoljava i čuveni po svojim zdravstvenim svojstvima med.

4. Jedite zdrave obroke. Kad smo siti, želja da posegnemo za nečim slatkim je mnogo manja. Zato je toliko važno jesti redovne i dobro izbalansirane obroke, jer tada izbegavamo iskušenje da brzo utažimo glad nezdravom, ali brzom užinom koju možemo dobiti na zahtev. Ukusna, raznovrsna i zdrava ishrana najvažniji je ključ borbe protiv konzumiranja slatkiša.

5. Proslavite jedenje slatkiša. Suva pralina za aromatičnu popodnevnu kafu, komad domaće torte praćen zimskim čajem, lopta osvežavajućeg ledenog sorbeta za vrelog dana – jesti nešto slatko ne mora odmah biti greh i uvreda. Naprotiv, retkim jedenjem slatkiša i slavljenjem kao izuzetnom prilikom, fokusirajući se na njihov ukus, kvalitet i estetiku serviranja, ne samo da ne štetimo svom zdravlju, već i izgrađujemo zdrav odnos prema hrani kao takvoj. Na kraju krajeva, trebalo bi da nam služi i pričinjava zadovoljstvo, a ne da bude predmet žrtvovanja i stalne krivice!

Zubari APELUJU: Nema potrebe da PRETERUJETE sa pastom za zube, postoji tačna MERA, a sigurno je znate još od malih nogu