in

Male tajne velikih majstora: Iznenadiće vas kako se PRAVILNO čiste ŠAMPINJONI

Verovali ili ne šampinjoni mogu da igraju nekoliko uloga, mogu da “glume” prilog, sos, predjelo pa čak i glavno jelo! Popularnost ove nemirnice leži u tome što se lako priprema, jer generalno ovom povrću nije potrebno mnogo vremena za kuvanje ili prženje.

Međutim, mnogi kuvari preporučuju da se ukloni površina šampinjona, ali pitanje je da li je to zaista neophodno ili pravimo veliku grešku?

Nekima ovo povrće teško da “padne” na želudac, pa zato mnoge domaćice skidaju površinski sloj da bi se olakšalo varenje. Međutim, to je sve samo mit! 

Čišćenje pečuraka treba da bude posebno pažljivo, jer one imaju vrlo osetljivu površinu. Neki kuvari preporučuju da se pečurke ne peru, jer imaju sposobnost da upiju vodu, što narušava njihov ukus i produžava vreme kuvanja. Pečurke je najbolje pažljivo očistiti mekom četkom, suvim sunđerom ili kuhinjskim ubrusom, piše “Stvar ukusa”.

Brzo se kvare

Pošto važe za jednu od osetljivijih namirnica čiji rok trajanja prilično kratko traje, ukoliko se ne čuvaju na optimalnoj temperaturi brzo se kvare, a kada im istekne rok trajanja onda mogu da budu opasne po zdravlje.

Šampinjoni mogu svega dva do tri dana da se čuvaju u frižideru, ali je prethodno potrebno da budu adekvatno pripremljene. Stavite ih u papirnu kesu, a zatim u veću plastičnu, koju ćete probušiti na nekoliko mesta, kako bi one mogle da “dišu”.

SLANA VODA rešava jedan VELIKI PROBLEM i vraća zdravlje u ravnotežu