in

Kada POSUĐE postaje OTROVNO? Mnogi misle da je u pitanju KOROZIJA, ali kada na šerpi i tiganju primetite JEDNU STVAR, odmah je bacite

Opštepoznata je stvar da treba da budemo oprezni kada je u pitanju plastika i treba da se vodi računa o oznakama da je bezbedno u takve posude pakovati hranu koju unosimo u organizam.

Kad kupujemo posuđe, većini nas je najbitnije kako izgleda.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima.

– Pojedino posuđe može da sadrži kako u svojoj strukturi metal, tako može da sadrži i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu lepotu posuđu – objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, iz Inovacionog centra Hemijskog fakulteta za RTS.

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Primera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine.

Mali TRIK koji će vam doneti NOVAC u 2022. godini: Ako ukrasite jelku SPECIJALNIM ukrasima i stavite je na posebno mesto, privućićete blagostanje u vaš dom