in

Da li zaobilazite KESTENJE tokom šetnje? Skoro ni jedna DOMAĆICA ne zna da sa njim može temeljno OPRATI VEŠ, a evo i kako

Ove neupadljive smeđe semenke, skrivene u šiljastim školjkama, nesumnjivo imaju svoju draž, ali i, ispostavilo se, zanimljivu upotrebu.

Kako koristiti kestene za pranje? 

Za pranje možete koristiti sirće, sodu bikarbonu, so ili limunov sok – to je odavno poznato. Ali ovo nisu jedini kućni i ekološki načini da dobijete čistu odeću. Odeću možete prati i u kestenima, bez mnogo truda. Na TikToku smo pronašli tutorijal, zahvaljujući kojem možete napraviti domaći deterdžent od kestena. Kako se to radi?

U šetnji sakupite nekoliko kestena bez bodljikavih ljuski. Operite ih pod mlazom vode, pa isecite na manje komade i izgnječite čekićem. Ubacite ljuske smeđeg kestena i polomljene semenke u bocu sa poklopcem na navoj. Dodajte 300 ml vrele vode, zatvorite flašu i snažno je protresite. Ostavite 3 sata. Gotov rastvor treba dobro da se peni. Sve što treba da uradite je da ga sipate kroz sito i koristite za pranje.

Kesteni su efikasan deterdžent jer sadrže saponine, jedinjenja koja deluju na različite površine. Oni su odgovorni za stvaranje pene i svojstva pranja. Zahvaljujući tome, mogu se bezbedno koristiti za pranje u eko stilu. Pored kestena, mogu se naći, između ostalih, i saponini u orasima za pranje ili u korenu sapunice.

BONUS VIDEO