in

Biljka koju su OBOŽAVALE naše bake: U narodu je zovu “MAJKA ETERIČNIH ULJA”, Rimljani su je koristili za ČIŠĆENJE pluća

 

Naše bake su osušene cvetove ove biljke stavljale u ormare kako bi garderoba lepše mirisala. Osim te namene, osušeni cvetovi su se koristili i za rasterivanje dosadnih insekata poput komaraca.

Od ove biljke prave se čajevi, eterična ulja, kapi, kupke, omekšivači za veš, ali se koristi i za  inhalaciju. Eterično ulje lavande nema štetnih dejstava, mogu ga koristi i stariji i mlađi i delotvorno je kod brojnih tegoba i oboljenja.

Na šta sve lavanda ima blagotvoran uticaj?

Ako niste znali, lavanda je odličan saveznik u borbi protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upale sinusa, konjuktivitisa, migrene, glavobolja, opekotina, posekotina, depresije, stresa, hipertenzije, neprijatnoh zadaha i problema sa varenjem.

Lavanda takođe ima snažna antiseptična svojstva. Lavandino ulje može biti sjajno dezinfekciono sredstvo i dobra zamena za alkohol. Osim toga, lavanda može smiriti i nadraženu kožu – zato se preporučuje kao prirodno sredstvo za regulaciju masne kože, akni, psorijaze, ekcema i dermatitisa.

Zaboravite SODU BIKARBONU: Za čistu rernu su vam POTREBNE samo DVE stvari!