in

DOKTORKA IVANA UPOZORAVA Ovo su znaci da sa vašim detetom nešto nije u redu, obratite pažnju jer NEKADA MOŽE DA SE DESI TRAGEDIJA

Dodatno zabrinjava činjenica da je značajno porastao broj samoubica u populaciji od 15 do 35 godina, a upravo je samoubistvo jedan od tri vodeća uzroka smrti kod mladih.

Da je situacija alarmantna dokaz je i vest od prethodne nedelje iz Hitne pomoći Beograda, kada su imali pet poziva roditelja dece koja su pretila da će se ubiti. Jedno dete je reklo da će skočiti kroz prozor, drugo da će sebi oduzeti život tako što će iseći vene, treće da će popiti veću količinu lekova…

Vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” docent dr Ivana Stašević Karličić kaže da su ove brojke zabrinjavajuće i da zaslužuju pažnju i stručnjaka i čitave zajednice.

Shutterstock

 

Znaci upozorenja za roditelje

Dr Ivana Stašević Karličić upozorava da je samoubistvo kod mladih najčešće impulsivno i samim tim i teško predvidivo, ali da ipak postoje načini da se nasluti da dete može da digne ruku na sebe.

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA POTRESLA SRBIJU! Dečak se slučajno UDAVIO PLASTIČNOM VEZICOM, roditelji našli telo u dvorištu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA POTRESLA SRBIJU! Dečak se slučajno UDAVIO PLASTIČNOM VEZICOM, roditelji našli telo u dvorištu

TRAGEDIJA! Na VMA preminuo vojnik koji je pucao u sebe ispred kasarne u Beogradu

TRAGEDIJA! Na VMA preminuo vojnik koji je pucao u sebe ispred kasarne u Beogradu

Postoje znaci upozorenja na koje roditelji, porodica, školska sredina i vršnjaci moraju da obrate pažnju, i to su: povlačenje u sebe, ćutljivost, napetost, promenljivo raspoloženje, različita rizična ponašanja. Tinejdžeri su posebno osetljiva grupa, s obzirom na to da u skladu sa svojim uzrastom i razvojnom fazom dramatično doživljavaju ono što im se događa, teško podnose neuspehe, odbacivanja, razdvajanja… Stvaranje atmosfere poverenja, razumevanja i tolerancije, otvorena komunikacija, prihvatanje promena, u porodičnom sistemu je baza podrške mladima, a tu je i pomoć školskog psihologa, psihijatra i generalno zdravstvenog sistema – kaže Karličić Stašević.

Samoubistvo češće počine muškarci, dok žene više puta pokušaju. U populaciji od 15 do 35 godina samoubistvo je jedan od tri vodeća uzroka smrti, a broj pokušaja samoubistva je daleko veći. Samo mladalačko doba je posebno osetljivo razdoblje života i odlikuju ga, osim formiranja stabilnog i trajnog identiteta, sklonost depresivnim stanjima, različiti poremećaji ponašanja, ali i autodestruktivnost, koja se manifestuje kroz samopovređivanje. Tu je i sklonost rizičnim ponašanjima, kao što su zloupotreba alkohola, psihoaktivnih supstanci i pokušaji samoubistava. Bilo koji oblik autodestrukcije kod mladih ljudi najčešće nije usmeren protiv života, već predstavlja pokušaj odbrane od nepodnošljivih unutrašnjih stanja ili osećanja. Stoga je pravovremeno javljanje za pomoć profesionalcima iz oblasti mentalnog zdravlja od ključnog značaja za prevenciju samoubistva – objašnjava Stašević Karličić.

Neuropsihijatar Aleksandar Vujošević rekao je za Informer da mladi odluče da pokušaju da počine samoubistvo zbog bunta i inata, razočaranja, ljubavnih problema, ali i ozbiljnih bolesti zavisnosti poput droge i kocke.

Mladi češće pokušavaju da izvrše samoubistvo zato što se lako razočaravaju. Tu je i buntovnički element, gde tim činom žele da povrede druge ili da privuku pažnju. Uz to, mladi pogubno gledaju i na ljubavne probleme, a tu su i zavisnosti poput droge i kocke. Pogotovo kocka, jer je zbog nje mnogo mladih sebi oduzelo život. Sve ovo je jako opasno i potreban je veliki oprez – kaže Vujošević.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0