in

Ako ste stalno umorni, pazite se – možda bolujete od ove bolesti

Osećaj umora je sastavni deo života, ali stalni umor može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja, uključujući pernicioznu anemiju.

Foto: Shutterstock

Anemija je relativno često stanje koje karakteriše nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti do ozbiljne iscrpljenosti, vrtoglavice i otežanog disanja.

Perniciozna anemija je, s druge strane, redak poremećaj krvi u kojem telo ne može pravilno da iskoristi vitamin B12, neophodan za zdrave crvene krvne ćelije. Iako je unos vitamina B optimalan, telo ga ne može apsorbovati, pa samim tim nema dovoljno energije.

Ponekad je teško postaviti dijagnozu jer je nedostatak vitamina B tipičan i za neka druga oboljenja, a ne samo za pernicioznu anemiju.

Neki ljudi sa pernicioznom anemijom imaju vrlo blage simptome ili se oni pojavljuju tek nakon 30. godine. Bolest je spora i mogu proći decenije dok se ne pojave prvi znaci.

Foto: Shutterstock

Stalni umor može ukazivati na redak oblik anemije

Pored hroničnog umora, javljaju se dijareja ili zatvor, mučnina, povraćanje, vrtoglavica pri ustajanju ili naporima, gubitak apetita, bleda koža. Dah je kratak, jezik crven, a desni krvare. Ako se ne leči, bolest može dovesti do oštećenja nerava i drugih simptoma.

U većini slučajeva, perniciozna anemija nastaje jer telu nedostaje unutrašnji faktor, protein koji se stvara u stomaku. Pored toga, ona može biti posledica postojanja određenih bakterija u tankom crevu, kao i stanja koja ometaju apsorpciju B12 (poput celijakije).

Nekad do nje dovode određeni lekovi, hirurško uklanjanje tankog creva ili infekcije. Izuzetno retko, do nje dolazi zbog neadekvatne ishrane (nedovoljnog unosa vitamina B).

Foto: Shutterstock

Šta podrazumeva lečenje?

Veći unos vitamina neće povećati njegovu apsorpciju. Lečenje će uzeti u obzir nekoliko različitih faktora, uključujući ono što uzrokuje anemiju.

Problem sa apsorpcijom uspešno se prevazilazi injekcijama vitamina B12 koje se primaju na mesečnom nivou. Nekima pomaže unos vitamina nazalnim putem, u vidu spreja. Oni kod kojih je deficit vitamina posledica loše ishrane najlakše će rešiti problem.

Stalni umor nije nešto što je normalno. Možda nije posledica perniciozne anemije, ali u svakom slučaju treba se obratiti lekaru.

Чланак Ako ste stalno umorni, pazite se – možda bolujete od ove bolesti се појављује прво на .