in

Ako koristite margarin, bilo bi dobro da ovo pročitate

Gotovo da nema proizvoda koji ćete naći na rafovima prodavnica, a da u sebi ne sadrži margarin. Nalazi se u raznim pecivima i grickalicama.

 Photo: Shutterstock

Čak i oni koji žele da ga izbegnu, često ga konzumiraju kroz proizvode koji ga sadrže. A margarin definitivno treba izbegavati jer brojna istraživanja pokazuju da je višestruko štetan po ljudsko zdravlje.

Margarin je počeo više da se koristi početkom dvadesetog veka kao jeftina zamena za maslac. Polako ali sigurno zamenio je maslac, prirodnu i zdravu namirnicu.

 Photo: Shutterstock

Proces pravljenja margarina ima više faza, najjednostavnije rečeno –  koriste se štetni sastojci u jednako štetnim hemijskim procesima. Biljne masti iz margarina dobijaju se iz soje, palme, kukuruza, repice, semenki pamuka, a procesom hidrogenizacije se pretvaraju u margarin.

Nusproizvoda takvih hemijskih procesa je mnogo. U procesu hidrogenizacije, procesu menjanja ulja u čvrst oblik, nastaju transmasti za koje je dokazano da su izuzetno štetne po zdravlje.

Brojna istrаživаnjа pokazala su dа trаnsmаsne kiseline loše deluju na holesterol, odnosno utiču da se poveća nivo lošeg (LDL) holesterola, a smanjuje nivo dobrog (HDL) holesterola.

Ovako loš odnos dobrog i lošeg holesterola put je u srčana i oboljenja krvnih sudova.

Transmasne kiseline povećavaju i rizik za dobijanje raka, dijabetesa, insulinske rezistencije i onemogućavaju normalne metaboličke procese u organizmu.

 Photo: Shutterstock

Dakle, transmasti su svakako nešto što treba izbegavati. Ali nisu one jedino loše u margarinu.

U njemu se nalaze i ostaci opasnih hemikalija poput metanola, PHA poliaromatičnih ugljovodonika, acetona, fosforne kiseline, metal nikla, kaustične sode… Sve ove hemikalije utiču loše na procese u organizmu.

Pored toga, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što znači da se značajno uvećava unos omege-6 u odnosu na omegu-3. Ova neravnoteža može da izazove upalne procese u organizmu što dovodi do mnogih hroničnih bolesti.

 Photo: Shutterstock

Daljom analizom došli bismo do još loših karakteristika margarina. Ovo navedeno, međutim, sasvim je dovoljno da zaboravite margarin i da pažljivo gledate deklaracije proizvoda, posebno onih koji ga sadrže.

Vratite se dobrom, starom, zdravom maslacu.

 Photo: Shutterstock

On je prirodan proizvod, bogat vitaminom K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija kao i vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet. 

Margarin ili maslac? Izbor je lak!

Чланак Ako koristite margarin, bilo bi dobro da ovo pročitate се појављује прво на .

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0