in

5 tajni za dugovečnost koje možemo da usvojimo od Japanaca

Istraživanja pokazuju da su Japanci nacija koja najduže živi u odnosu na ljude u drugim zemljama sveta, s tim da se mogu uporediti jedino sa stanovnicima države Monako.

Foto: Shutterstock

Prosečni životni vek u Japanu je oko 85,3 godine. Poređenja radi, Amerikanci u proseku žive 80 godina, odnosno gotovo pet godina kraće.

Zato je zanimljivo videti koje su navike po kojima se Japanci razlikuju, a koje bi mogle biti korisne za dug i zdravi život: 

Tradicionalna japanska ishrana  zdrava je i uravnotežena

Tipična japanska dijeta bogata je žitaricama i povrćem, ne jede se puno crvenog mesa, kao u SAD-u ili u zapadnoj Europi. Crveno meso ima više holesterola od ribe, što povećava rizik za oboljenja srca, srčani i moždani udar.

Takođe, Japanci ne jedu puno mlečnih proizvoda, koji su  izvor zasićenih masnoća koje takođe povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Još jedna stvar, Japanci jedu iz manjih tanjira, pa pojedu manje i umesto kafe piju puno zelenog čaja, koji je bogat antioksidansima.

I ne manje važno, Japanci provode više vremena s porodicom. Briga o starijim članovima porodice i pomoć oko kuće još uvek su deo tradicije. U Japanu i danas postoje višegeneracijske porodice, što može biti dobar podsticaj za starije članove porodice da očuvaju psihološko zdravlje, jer mogu uživati u vremenu sa svojom porodicom. 

Foto: Shutterstock

Ikigai: Imati razlog za buđenje baš svaki dan

Ikigai bukvalno podrazumeva ‘razlog postojanja’, što bismo jednostavno mogli prevesti kao smisao. Koncept usmeravanja ili svrhe u životu rođen je upravo u Japanu i pomalo stiče popularnost u celom svetu.

Japanski psiholog Mičiko Kumano opisuje ikigai kao posvećivanje stvarima u kojima uživamo i daju nam osećaj postignuća i ispunjenosti.

Istraživači sa Univerziteta Tohoku otkrili su da ljudi koji poznaju i bave se ikigaijem mogu imati manji rizik od srčanih bolesti i živeti duže, prenosi portal Bright Side.

Japan nas može naučiti čistoći

Videozapisi u kojima japanski učenici čiste svoju školu pokazuju koliko Japanci drže do čistoće. Ubrajaju se zasigurno među ‘najčišće’ nacije na svetu, što se odražava i na broj infekcija i sličnih pošasti u Japanu u poređenju s mnogim evropskim zemljama. Ne treba ni naglašavati da čistoća vodi do dobrog zdravlja.

U ostatku sveta nije baš uvek prihvaćena niti norma o čestom pranju ruku i svakodnevnom tuširanju, ali nema sumnje da održavanje čistoće pomaže u izbegavanju niza bolesti. 

Foto: Shutterstock

Japanci koriste metodu ‘hara hachi bu’ kako bi izbegli prejedanje

Hara Hači bu podrazumeva ‘jesti dok ne ispunite 8 od 10 delova potrebe’. To je deo Konfučijeve filozofije koja uči da treba prestati jesti kad ste zadovoljili otprilike 80 posto potreba. Autori te teorije sugerišu da se ograničavanjem kalorija koje unosimo u organizam može produžiti životni vek. 

Japanci su aktivni šetači

Ne samo da mnogi Japanci jedu zdravo, već puno stoje i hodaju. Mnogi od njih, a posebno stariji ljudi, često pešače, voze bicikl i voze se vozom na posao, umesto automobilom. Automobili uopšte nisu toliko popularni u Japanu i vozom se brzo i efikasno možete odvesti gde god želite. 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0